Yliopiston hyväksymää teoriakoulutusta (teoreettista kurssimuotoista koulutusta) vaaditaan vähintään 200 tuntia (1.8.2017 lähtien). Teoriakoulutuksia on hyvä suunnitella samalla kun päivittää henkilökohtaista opintosuunnitelmaansa. Teoriakoulutuksia voi kerätä yliopistojen tarjoamasta koulutustarjonnasta ja työterveyshuollon täydennyskoulutusta järjestävien tahojen koulutuksista (ks. alta). Todistukset näistä opinnoista tulee esittää koulutustodistusta haettaessa. Teoriakoulutukseen eivät kuulu koulutuspaikoissa järjestettävät henkilökohtaiset ohjaukset eivätkä toimipaikkakoulutukset.
Tavoitteet
Tavoitteena on monipuolinen koulutusohjelman tavoitteisiin ja henkilökohtaiseen erikoistumissuunnitelmaan perustuva koulutus, jonka edellytetään sisältävän työterveyshuoltoa, työlääketiedettä, työhygieniaa, työfysiologiaa, työpsykologiaa, ergonomiaa, toksikologiaa, työn sosiologiaa, epidemiologiaa, terveyden filosofiaa ja näihin liittyviä tutkimusmenetelmiä ja asiakassuhteen kehittämismenetelmiä. Lokikirja jaottelee teoriakoulutukset neljään kategoriaan:
- Työterveyslääkäri ja yritys
- Työterveyslääkäri ja yksilö
- Työterveyslääkäri ja yhteiskunta
- Työterveyslääkäri ammattilaisena: tiedot, taidot, ajattelutapa ja asenteet
Työterveyshuollon virtuaaliyliopiston koulutukset
Yliopiston hyväksymän teoriakoulutuksen tunneista tulee vähintään 60 tuntia olla Työterveyshuollon virtuaaliyliopiston kursseja (1.8.2017 lähtien). Virtuaaliyliopiston koulutuksia ovat kaikki yliopistojen järjestämät koulutukset, joista ilmoitetaan Moodle-oppimisympäristössä.
Työterveyshuollon virtuaaliyliopisto tarjoaa monipuolisia koulutustapahtumia, seminaareja, verkkokursseja ja itseopiskelumateriaaleja. Koulutuksiin saavat osallistua kaikki työterveyshuoltoon erikoistuvat ja heidän kouluttajalääkärinsä mistä tahansa yliopistosta. Ohjatuista koulutuksista hyväksytään 5-15 tuntia teoreettisiksi opinnoiksi koulutuksen hyväksyttävän suorittamisen jälkeen. Koulutukset ovat maksuttomia.
Virtuaaliyliopiston ohjattuihin koulutuksiin on ilmoittautuminen. Suurimpaan osaan itseopiskelumateriaaleista pääsee kirjautumaan ilman tunnuksia, ns. vierailija -tunnuksilla. Kirjautuminen kannattaa kuitenkin, sillä osan tehtävistä voi tehdä vain kirjautuneena. Moodle-oppimisympäristöön kirjaudutaan omilla yliopiston tunnuksilla tai Moodlen paikallisilla tunnuksilla. Opiskeluohjeita Moodle-kursseille.
Seuraavista itseopiskelukursseista saa teoriakoulutuksen tunteja (tilanne heinäkuu 2020):
- Ajoterveyskurssi (5 t)
- Ammattitaudit (5 t)
- Ammattitaudit 10 (5t)
- Ammattitautitutkimuksiin ohjaaminen / Remittering till yrkessjukdomsundersökningar (5 t)
- E-lausunnot ja työtapaturmat (5 t)
- Elintarviketyö (5 t)
- Epidemiologia (5 t)
- Epätyypillinen työ ja työterveyshuolto (5 t)
- Konepaja (5 t)
- Maatalousyrittäjien työterveyshuolto (5 t)
- Moniammatillisuus työterveyshuollossa – yhteistyöstä voimaa! (5 t)
- Näkökulmia suomalaisen työn, työlääketieteen ja työterveyshuollon historiaan (5 t)
- Osaava tiedonhaku työterveyshuollossa (5 t)
- Päihteet ja työterveyshuolto (5 t)
- Työhyvinvoinnin psykologiset perusteet (5 t)
- Työhön paluun tuki (5 t)
- Työkyky ja sosiaalivakuutus (5 t)
- Työterveyshuolto erikoistuville lääkäreille tutuksi (5 t)
Pätevöittävä koulutus
Työterveyslaitoksen järjestämästä 15 opintopisteen työterveyshuollon pätevöittävästä koulutuksesta hyväksytään 100 tuntia teoriakoulutuksena (1.8.2017 lähtien). Tämä moniammatillinen koulutus, ns. pitkä kurssi, on erittäin suositeltava kaikille työterveyshuollon ammattihenkilöille, myös erikoistujille.
Muiden järjestämiä koulutuksia
Teoriakoulutukseen voi sisällyttää myös kursseja, seminaareja ja konferensseja, joita järjestävät yliopistot, lääkäriyhdistykset ja monet täydennyskoulutusta antavat tahot, kuten esim.
- Duodecim
- ENETOSH
- NIVA
- Pro Medico
- Suomen Lääkäriliitto
- Suomen Työterveyslääkäriyhdistys
- Työterveyslaitos
- Yliopistojen hyväksymät erikoislääkärikoulutuksen koulutustapahtumat
Koulutuksien tulee olla yliopistojen hyväksyttyjä, hyväksynnän tekee lopulta oppiaineen professori todistuksia vastaan.