MUUTOSVAUHTI VAIHTELEE – ELPYMINEN ANTAA ENERGIAA MYÖS MUUTOKSEN HALLINTAAN
Jokapäiväinen työ on meille annettu. Sen keskelle on meidän helppo uppoutua ja siinä touhuta. Ei voi kuitenkaan unohtaa ympärillä olevaa ja tapahtuvaa. Muutos on pysyvää, vain sen vauhti ja sisältö vaihtelevat.
Erikoislääkärikoulutus on kokonaisuudessaan tavallista isommassa murroksessa. Koulutus on siirtymässä OKM hallinnonalalta STM alaisuuteen 1.1.2015 – olemmeko valmiita, on kysymys, johon on vaikea vastata, sillä muutoksesta ei paljoa ole vielä tiedotettu. Itse koulutus jatkunee pitkälti ennallaan, mutta sen hallinnointi, ohjaus ja rahoitus muuttuvat – vm. voi toki vaikuttaa toimintaankin ja erikoistumispaikkoihin. Jatkossa erikoislääkärikoulutukseen hakeminenkin muuttunee oikeasti hakemiseksi, ilmoittautuminen ei enää riitä. Miten valinta tehdään, on kuitenkin vielä auki. Syksyllä tiedämme asioista kuitenkin jo selvästi enemmän.
HTTHK-asetus päivittyi vuoden alusta. Oletko tietoinen lisäyksistä ja muutoksista? Niiden implementointi arkeen vienee taas 5-10 vuotta, mutta työ on syytä aloittaa tarmolla. Tuleva SOTE-uudistus vaikuttaa koko terveydenhuollon toimintaan, myös työterveyshuollon toimintaan, mutta miten, selviää vasta myöhemmin, kuitenkin pian – toivottavasti. Yhteistyön, verkostoitumisen sekä osaamisen ja vaikuttavan toiminnan vaateet lisääntynevät ilman muuta…
Työelämä ja elinkeinorakenne muuttuvat. Talousuutiset ja erilaiset raportit ja tutkimukset todistavat tästä lähes päivittäin. Muutammeko me toimintaamme näin ilmenevien ja osin uusien/muuttuvien tarpeiden mukaan?
Viime vuoden puolella aloitettu työterveyshuollon erikoislääkärikoulutuksen valtakunnallinen, ulkoinen arviointiraportti valmistuu syyskuulla. Odotamme mielenkiinnolla tuloksia, jotka varmasti vaikuttavat myös koulutustoimintaamme ja tulevien vuosien strategiaamme. Virtuaaliyliopisto puolestaan uudistuu kesän aikana ainakin ulkoasun ja tiettyjen toimintojen suhteen, toivottavasti entistäkin paremmin Teitä, käyttäjiä, palvelevaksi.
Listaa voisi jatkaa. Näin lomakauden kynnyksellä ja juuri ennen Juhannusta se lienee kuitenkin turhaa. Nauttikaamme lomasta, akkujen lataamisesta, läheisistämme ja työstä irrottautumisesta – hyvää kesää, kollegat!