Sulautumassa videoihin
Viime viikolla järjestettiin Sulautuvan opetuksen ja oppimisen seminaari (SULOP 2015) Helsingissä. Paikalla oli noin 200 korkeakouluopettajaa ja muita lähi- ja verkko-opetusmenetelmistä kiinnostunutta henkilöä. Päivien keskeiseksi teemaksi nousivat videot erilaisissa muodoissa opetuksessa.
Avauspuheenvuorossaan Helsingin yliopiston Avoimen yliopiston johtaja Jaakko Kurhila myönsi, ettei ole videoiden fani. Hän puhui erityisesti luentojen videoinnista ja mainitsi hyvänä esimerkkinä Ken Robinsonin yli 31 miljoona katselukertaa saaneen luennon ”How schools kill creativity”.
Pedagoginen yliopistonlehtori Eeva Pyörälä puolestaan puhui käänteisestä oppimisesta ja lyhyiden 5-15 minuuttia kestävien videoklippien puolesta. Eeva otti yleisön haltuunsa johtamalla taputusorkesteria.
Anestesialääkäri Leila Niemi-Murola on vastannut Eevan haasteeseen ja sanan mukaisesti heittäytyi simulaatio-opetustaan varten lavitsalle ja esitti itse hengitysahdistunutta potilasta lyhyissä iPad:lla tehdyissä videoissa.
Miten koulutus tulee jatkossa muuttumaan? Häviävätkö perinteiset luennot opintokurssien osalta? Erilaisille muodoille ja täten myös videoille on varmasti vielä tarvetta. Lyhyet videot sopivat etukäteen tehtyinä itseopiskelua varten. Luentotyyppiset tilaisuudet pitäisi myös olla helposti videoitavissa, jotta sekä paikalla olijat että paikalle estyneet voivat palata esitykseen myöhemmin. Videotallennus- ja editointivälineet paranevat koko ajan ja vuorovaikutteiset videot tekevät tuloaan.
Yleinen ilmapiiri SULOP:ssa oli innostava, kunpa kaikki opettajat olisivat yhtä innovatiivisia ja aktiivisia 🙂
Työterveyshuollon virtuaaliyliopisto on kirjoittamassa juttua 10-vuotisestaan taipaleestaan SULOP-verkkojulkaisuun, joka ilmestyy syksyllä.