The power to surprise! – AMEE 2017

Tämän vuotinen AMEE 2017 pidettiin Helsingin messukeskuksessa 26.-30.8.2017. AMEE (An International Association for Medical Education) kerää yhteen lääketieteen koulutuksen asiantuntijat ympäri maailman. Kysymys on varsin isosta tapahtumasta, sillä Helsinkiin oli saapunut n. 4000 osallistujaa n. 90 maasta.

Mukana oli paljon suomalaisia ja myös meidän työterveyshuollon erikoislääkärikoulutuksen verkosto oli hyvin edustettuna. Osalla oli aiheesta oma esityksensä (katso lista sivun lopussa), muut olivat mukana oppimassa ja kokemassa uutta.

The power to surprise!

Konferenssin teemana oli ”The power to surprise!”. Näin tämän vuoden AMEE-kävijät kertovat mikä heitä yllätti itse konferenssissa.

Minua yllätti luovuus, älykkyys, osaaminen, innostus ja se miten tärkeissä ajankohtaisissa asioissa liikuttiin ja miten syvällisesti ja älykkäästi ja samalla rennosti. Supercool!

M. Torppa

Tietotekniikkaa ja sosiaalista mediaa hyödynnetään lääketieteen perusopetuksessa aika lailla innovatiivisesti… Yhtenä innoittajana on toiminut Facebook ja Netflix, joita havainnointien mukaan lääketieteen opiskelijat (Amerikassakin) perinteisillä luennoilla aktiivisesti kuluttivat. Siitä ideasta syntyi Osmosis (minuutin johdantovideo, tässä myös 37 min webinaari aiheesta).

K. Räsänen

Monikin luento ja workshop inspiroi, mutta jos yllättymisestä puhutaan, nousi ylitse muiden Pasi Sahlbergin esitys avajaisissa. Mies puhui täyttä asiaa, mutta samalla rocktähden elkein sai vajaat 4000 osallistujaa 92 maasta laulamaan kuorossa Knockin’ on Heaven’s Door. Miksen ole kuullut tästä tyypistä aiemmin?

H. Furu

Ensikertalaisena AMEE:ssa minua yllätti se miten yhteisiä ja ajankohtaisia esillä olleet asiat olivat maailmanlaajuisesti katsoen: maailmankolkasta ja erikoisalasta riippumatta. Suomi myös monessa asiassa aivan maailman kärjessä. Workshopeissa kollegiaalinen ja luottamuksellinen ilmapiiri ja rakentavaa keskustelua ja ideointia. Kaiken kaikkiaan Upeat päivät AMEEssa. Hienoja postereita useampia! Yllättävän lukuisten kirjainyhdistelmien maailma täsmentyi: PechaKucha/EBM/TBL/PBL/CBME/CME/CPD/koulutuksen ja oppimisen vaikuttavuuden arviointia. Hieno suomalainen innovaatio Taitoni.fi tulisi edelleen saada samalla laajempaan käyttöön erikoistuville sekä meillä kouluttajakollegoilla.

K. Mölsä

Olin ensimmäistä kertaa AMEEssa ja päällimmäiseksi jäi kokemus monipuolisesta, korkeatasoisesta konferenssista. Power of Surprise –ideaa noudatettiin yllättävän monella tapaa kaikilla toteutuksen tasoilla läpi konferenssin. Avajaisiin oli koottu monipuolista yllättävääkin ohjelmaa. Meistä suomalaisista muutamat pukeuduimme kansallispukuihin, mikä näytti iloisesti yllättävän kv.vieraitamme.

Plenaryistä paras oli Pasi Sahlbergin loistava, yllätyksellisä elemenettejä sisältänyt performanssi.

Uusia toteutustapoja kokeiltiin: mm. ePostereita ja RoundTable –sessioita. Osallistuin keskiviikkoaamun ”Games” roundtableen, jonka puheenjohtaja vetikin yllättäen eri tavalla kuin maanantaina seuraamaani vastaava sessio. RoundTable oli positiivinen kokemus: meitä oli neljä esittäjää, joiden alustusten pohjalta käytiin sessioon osallistuneen yleisön kanssa kysymysten lisäksi vilkasta kokemusten vaihtoa sekä keskustelua.

Hauskinta ja yllättävintä olivat kuitenkin Fringe-sessiot, joissa esittäjä käyttivät kekseliäitä keinoja mm. kuorolaulua, huumoria, banaaneja tai maapallo-rantapalloja saadakseen yleisön mukaan ja yhdessä oppimaan.

H. Parviainen

Esitykset

Työterveyshuollon erikoislääkärikoulutuksen verkoston AMEE2017-esitykset aiheesta ja vähän aiheen vierestä.

  • Ala-Mursula L, Horppu R, Liukkonen V & Päätalo K: Trainer doctors’ activities to support learning at work in specialty training for occupational health (posteri pdf)
  • Nevalainen M, Toivonen A & Pyörälä E: Learning from errors ‐ How to deal with them
  • Parviainen H ym.: Developing Leadership by Gamification – the “JoPe” Game as Part of Management Studies Included in Medical Doctors’ Specialization Education (pyöreä pöytä -esitys)
  • Rytkönen M, Heikkinen J & Räsänen K: Dialogues between the tutoring physicians and the physicians undergoing specialist training in occupational health (OH) in Finland (posteri pdf)
  • Selänne L: How to Moodle at the Faculty of Medicine at the University of Helsinki (ePoster)
  • Stengård J & Helaskoski E: Nationwide occupational medicine training program in the Finnish Institute of Occupational Health (posteri pdf)
  • Toivonen A & Pyörälä E: Medical students’ emotions related to breaking bad news ‐ a person oriented approach
  • Torppa M ym.: LUX HUMANA – Bridging Science and Humanities

Abstraktikirjasta (pdf) löydät tarkemmat kuvaukset esityksistä.