Hyvää jatkoa TTHVYO toivottavat Marianne ja Heli

Olemme kumpainenkin toimineet verkkopedagogina Työterveyshuollon virtuaaliyliopistossa toistakymmentä vuotta – näin myös tahoillamme työterveyshuollon erikoislääkärikoulutuksen parissa: Marianne Itä-Suomen ja Heli Tampereen yliopistossa. Tässä verkkopedagogin työuran taitekohdassa kummankin siirtyessä eläkkeelle voimme summata joitakin ajatuksiamme.

Marianne aloitti virtuaaliyliopistossa vuoden 2005 lopussa verkkokurssin ”Työterveyshuollon erikoistumissuunnitelma Tth-Es” suunnittelulla. Heli puolestaan tuli 2011 Tampereen työterveyshuollon tiimiin auttamaan mm. tupakka- ja lakipakkikurssien rakentamisessa. Varsinaista substanssia ei kumpikaan tuntenut ennestään olihan kyseessä työterveyshuollon erikoislääkärikoulutus. Kuitenkin Marianne oli tätä ennen toiminut yleislääketieteen erikoislääkärikoulutuksessa opetuksen kehittämistehtävissä, ja Heli työskenteli vuodesta 2008 alkaen yliopisto-opettajana erikoistuvien johtamiskoulutus Mojopissa. Pedagogiikan osuus puolestaan on ollut hyvin tuttua: oman oppimisen suunnittelua, kehittämistä, osaamisen vahvistamista ja aiemmin opitun arviointia suhteessa oppimistavoitteisiin – meillä kummallakin on taustalla opettajankoulutus.

Kurssin ”opettaja” voi olla epätäydellinen, pohdiskelija siinä missä kurssille osallistuva opiskelijakin. Meidän tehtävämme ei ole kaataa viisautta tai valmiiksi pureskeltua oppia kenenkään päähän. Tämä ei ole järkevää emmekä siihen nykyisessä informaatiotulvassa kykenekään. Tuskin myöskään on olemassa montaa sellaista asiaa, joissa olisi vain yksi totuus. Se mitä voimme tehdä, on avata mahdollisuuksia, kyseenalaistaa aiemmin opittua ja opastaa uuden tiedon äärelle yhdessä oppien. Mielestämme ansiokkainta on tehdä näitä asioita yhdessä tuumin – näin voimme vahvistaa jokaisessa yliopistossa niukkoja resurssejamme. Hyvän ja asiantuntevan tiimin kanssa yhteistyössä on ollut innostavaa lähteä suunnittelemaan ja toteuttamaan erilaisia kursseja, joista monet ovat käytössä TTHVYO:ssa yhä edelleenkin.

On ollut hienoa nähdä, että eri yliopistojen tiimeillä on omat virtuaaliyliopiston kokonaisuutta täydentävät vahvuutensa. Yhteistyöllä ja vahvalla sitoutumisella yhteisiin tavoitteisiin omien näkökulmien kautta saadaan aikaan rikas ja kehittyvä Työterveyshuollon virtuaaliyliopisto.

Haluamme kiittää teitä kaikkia – TTHVYO-työkavereitamme, erikoistujia, kouluttajalääkäreitä – näistä antoisista vuosista! Toivotamme teille kukoistavaa tulevaisuutta ja rohkeutta uusien haasteiden edessä Kaisa Kantolan runon sanoin.

Ole rohkea
Kun olit aikonut aloittaa jotakin uutta ja ihanaa,
kuulit ehkä kun korvissa soi ääniä tuolta ja täältä:
”Et sinä osaa! Et sinä voi! Et edes uskalla uskaltaa!”
Vaan älä usko! Tietäsi kulje. Kaikilta luuloilta korvasi sulje.
Elleivät voimasi perille yllä, matkallakin on hauskaa kyllä.
Iloisena saatat sanoa nyt: ”Olenhan ainakin yrittänyt.”

Kaisa Kantola: Kokkaviisas laiva

Terveisin lokakuun alusta eläköityvät verkkopedagogit
Marianne Rytkönen UEF ja Heli Parviainen TAU

Mariannea ja Heliä muistettiin Tampereella valtakunnallisen seminaarin iltajuhlassa 6.6.2023