ICOH2015: ERILAINEN SESSIO!

Päivän opillinen kohokohta poikkesi valtavirrasta; ei puhettakaan globaaleista työterveyden politiikoista, nanopartikkeleista tai siirto- ja muiden epätyypillisten työläisten terveydestä ja turvallisuudesta, rahoituksen ja lainsäädännön ongelmista! Puhuttiin työn kauneudesta, tutkimuksen ja koulutuksen kehystämisen teoriasta, fasistien vaikutuksista Italian ja Ranskan työterveyshuoltojen kehittyniseen, työterveyden ja -turvallisuuden edistämis -julisteiden muutoksista Euroopassa viime vuosisadalla, Ramazzinin toiminnasta prinssien lääkärinä – ja vähän suomalaisista rautatielääkäreistäkin.

Osallistujajoukko oli pienehkö, mutta osallistuva, aktiivinen keskustelija ja kommentoija, osin arvovaltainenkin. Yhdysvaltain NIOSHin apulaisjohtaja Max Lum siis aloitti session esittämällä, miten impressionistit ovat kuvanneet työtä teoksissaan Yhdysvalloissa ja Euroopassa 1870-1910. Eroja löytyi, kauniita maalauksia, erinomaista esittämisen taitoa, huumoria. Intohimo maalaustaiteeseen ja työhön yhdistyi erinomaisesti!

Vilkasta oli mielipiteiden vaihto maailman vanhimman työklinikan, Clinica di Lavoron, perustajan assistenttien elämäntyön esittelyn jälkeen. Vilkas ranskalainen kyseli vilkkaalta italialaiselta esittäjältä, mikä oli fasistien rooli Clinican ja Italian työterveyshuollon kehittämisessä – Ranskan puolella kun historia tältä osin on kiitollinen Vichyn hallitukselle? Clinican perustaja olikin Mussoliinin hyvä ystävä ja politiikassakin ilmeisesti mukana myöhemmin… Selväksi tuli, että historialliset tapahtumat pitäisi aina sitoa aikaansa ja kontekstiinsa ja tulkita, pelkkä asian tai faktojen, vuosilukujen esittäminen ei ole historiaa.

Toinen Clinican edustaja esitti tutkimuksensa 70 erilaisesta 1900-luvun työterveyden ja -turvallisuuden eurooppalaisesta posterista. Taas oli innostusta ilmassa, hauskoja, vaivaa nähden tehtyjä julisteita, taatusti informatiivisia!

Ja kiitos kysymästä, omakin esitykseni meni hyvin. En juurikaan edes jännittänyt, esitin tönkköenklantia ihan sujuvasti, pysyin minuutilleen aikataulussa, aihe herätti useitakin kysymyksiä, jotka luulin ymmärtäväni ja ymmärsin myös kysyjien luulevan saaneensa vastauksen kysymäänsä :). Erityisesti lämmitti sessiota kuuntelmassa olleen minulle aiemmin tuntemattoman nuoren suomalaisen erikoistujan kiitos hänelle silmiä avanneesta esityksestä!