Tuntematon sotelas – sairaan hyvä sairas kertomus

Käsiini sattui kanneltaan tutun oloinen kirja Tuntematon sotelas. Soteromaani eli sairas kertomus. Kirjan sisältö oli kuitenkin aivan uutta. Kirja on tuore (2018) Tuntemattoman sotilaan juonta terveydenhuollon kontekstiin sovitetteleva parodia yksityistetyn soten kurjistaman perusterveydenhuollon toiminnasta. Tai siis toimimattomuudesta.

Anonyymiksi jäävän kirjoittajaryhmän – nimimerkki Vieno Linna – uhkakuvanäkemys on kirjoitettu sotaretken hengessä kieli poskella, mutta vakavissaan. Teos tarjoaa kylmäävää kyytiä ja räävitöntä menoa eurojen matkasta veroparatiiseihin! Ja samaan aikaan matkaavat epäkurantit hoidokit manalaan ja terveyden hoitajat epätoivon alhoon.

Vaikka uuden soten työntenkijät, sotelaat, toimivat Antti Rokan hengessä – ”kuule pomo, missä sie tarviit oikein hyvvää naista… ” – ja parhaansa yrittäen, mikään ei lopulta riitä eikä juuri mikään toimi – paitsi kirjoittajien dystopia.

Kirjan viimeisen sivun jälkeen jäin pohtimaan, millainen olisi samassa hengessä kirjoitettu parodia työterveyshuollon nykyisyydestä tai tulevaisuudesta. Työterveyshuolto toki jätettiin sote-uudistuksen ulkopuolelle – mutta jäikö se sen ulkopuolelle siksi, että sama uudistus on työterveyshuollossa jo tehty?

Kohteliaan poliittisen ja talousjargonin vastapainoksi totisesti toisenlainen näkemys!