Ei tullut Pielaveden ennätystä!

Yleisurheilun Euroopanmestaruuskisat Zurichissä päättyivät suomalaisittain riemullisiin tunnelmiin, kun Antti Ruuskanen voitti mestaruuden, vieläpä selvästi. Hän totesi parhaan heittonsa jälkeen televisiolle, että ei kuitenkaan tullut Pielaveden ennätystä – Juha Laukkanen oli omina keihäsvuosinaan heittänyt vielä parikymmentä senttiä pidemmälle…

Hyvää mieltä sisältävä, huumoriksi tarkoitettu heitto sisälsi yhteyden myös työterveyshuollon laatutoimintaan. Valtioneuvoston asetus hyvän työterveyshuoltokäytännön periaatteista… (708/2013) määrittää 15 §:ssä, että jokaisella työterveysyksiköllä on oltava hyvää työterveyshuoltokäytäntöä noudattava kirjallinen laatujärjestelmä viimeistään 1 päivänä tammikuuta 2016. Hyvä Työterveyshuoltokäytäntö –opas puolestaan julkaistaan pian ja selventää, mitä vaatimuksella tarkkaan ottaen tarkoitetaan. Etukäteishavina on, että laatujärjestelmä voi olla selvästi kevyempikin kuin mitä ns. stardardoidut, ns. ISO-järjestelmät, ovat. Joku järjestelmä on kuitenkin oltava.

Useimmille tuttu, alkuaan ilmeisesti amerikkalaisen autoteollisuuden tarpeisiin kehitetty, universaali Demingin laatuympyrä (plan-do-check-act) siirtynee siis osin historiaan. Tulisiko tilalle Pielaveden ennätys –ympyrä? Se sisältäisi jatkuvan parantamisen periaatteen, jokapäiväisen kovan työnteon, kilvoittelun rehdissä hengessä kisakavereiden kanssa, selkeät ja ääneen lausutut mestaruustavoitteet ja myös sidosryhmien, yleisön jatkuvan seurannan ja arvioinnin kohteena olemisen? Ei huono….

Onnea Antille – onnea myös työterveyshuolloille uuden HTTHK-oppaan myötä tuleviin kisailuihin!