TTL-ÄPYNEN

Suomen kielitoimiston mukaan t-kirjaimen käyttö on liiallistunut ja se kehottaa ihmisiä välttämään kirjaimen käyttöä. Niinpä työterveyslääkäreistäkin tulee yöterveyslääkäreitä. Uusi nimike on linjassa senkin kanssa, että valtion budjetissa mainitaan määrärahat ensin kuppataudin ja klamydian hoitoon ja seuraava momentti on sitten jatkossa yöterveyshuollon erikoislääkärikoulutus.

Erikoislääkärikoulutus on siirtymässä Opetus- ja kulttuuriministeriöstä Sosiaali- ja terveysministeriön alaisuuteen – erikoislääkäritutkinto ei siis enää jatkossa ole yliopistollinen tutkinto. Uudistus on linjassa ja synkronoitu muiden terveydenhuollon uudistushankkeiden kanssa. Tässäkin uudistuksessa iso joukko ihmisiä työstää muutosta: joka on ilman muuta välttämätön, koska muuallakaan Euroopassa tämä tutkinto ei ole yliopistotutkinto; josta kukaan ei tiedä, mitä se käytännössä tarkoittaa; josta kukaan ei tiedä, mitä hyötyä siitä on tai edes ketä se oikein koskee; johon arvovaltainen työryhmä on asetettu; jonka työstämisellä on tietysti kiire; jonka tiedotusta terveydenhuollon salassapitosäännökset säätelevät voimakkaasti – edes sitä, että uudistus on käynnissä, ei saa asiasta tiedustelevalle ilmaista…

Itä-Suomen yliopisto tunnetaan todellisena terveysyliopistona. Yliopiston hallinto on huolestunut työntekijöidensä liiallisesta istumisesta ja yt-hengessä kehottaa työntekijöitänsä ”lähtemään kävelemään”.

Vappuna kuuluu maistaa Sihijuomaa – sitä Akukin nauttii juhlapäivinä. Ja sitä todella kannattaa nauttia, sillä Aku on taatusti terve ja työkykyinen kaikkiin kuviteltavissa oleviin työtehtäviin eikä näytä päivääkään yli 24-vuotiaalta, vaikka on Suomessakin seikkaillut jo 80 vuotta!

Nuoruutta, terveyttä ja työkykyä kaikille Vappuna 2014!