Vanhan ja uuden vuoden tärpit

Vuodenvaihteessa usein katsellaan taaksepäin: mitä ammatillisesta vuodesta 2015 jäi käteen? Entä mitä hienoa on odotettavissa tulevana vuonna?

Yksi vuoden 2015 suuria kohokohtia oli ICOH-kongressi Soulissa, avasi silmiä! Kotimaan koulutuksista kouluttajille suunnattu Lukuvuoden avajaiset –valtakunnallinen seminaari Kuopiosta organisoituna ja tällä kertaa Helsinki-vetoinen erikoislääkärikoulutuksen valtakunnallinen seminaari Paasitornissa tekivät vaikutuksen ja jäivät mieleen. Työterveyshuollon erikoislääkärikoulutuksen arviointiraportti kaudelta 2009-2012 julkaistiin STM:n raportteja ja muistioita –sarjassa sisältäen toisaalta paljon kiitosta, toisaalta selkeitä ehdotuksia koulutuksen edelleen parantamiseksi. OPS:n ja Lokikirjan uudistus ja niihin liittyvä yliopistojen välinen yhteistyö tuotti minusta taas hyvän tuloksen. Erityisesti professorien yhteiset kirjoitukset koulutuksesta niin tthvyo.fi-blogissa kuin Työterveyslääkärilehdessä olivat mainio osoitus yhteiseen päämäärään ja työskentelyyn sitoutumisesta. Toki mieleen jäi myös monia yksittäisiä tapahtumia, kohtaamisia, vuorovaikutustilanteita erikoislääkärikoulutuksen parista – yhteisömme on mainio! Ammatillisesti vuosi oli siis oikein hyvä.

Ennakoin, että vuoden 2016 mieleen jääviä tapahtumia ovat ainakin uuden kouluttajan oppaan valmistuminen ja julkaiseminen kevään aikana. Professoreiden toimittama työelämäopas ilmestynee loppuvuoden aikana. Toivottavasti siitä tulee myös mainiota luettavaa sen lisäksi, että siitä ennakoidaan kurssikirjaakin meille. Verkkomuotoinen koulutus virtuaaliyliopiston kautta vahvistuu edelleen.

Yksittäisistä UEF:n järjestämistä koulutuksista odotan starttiseminaareja ja marraskuista valtakunnallista seminaaria eniten. Mielenkiintoinen on varmasti myös yhteistyössä järjestettävä ergonomian ja työhyvinvoinnin NES2016-seminaari elokuussa Kuopiossa!

Yleisinä asioina työssä näkynevät uusi Työtapaturmalaki ja uudet Ajokorttisäädökset ja –tarkastukset. Lääketehtaiden maksamista lääkäreiden koulutuksista ja palkkioista muodostuva rekisteri avautunee kesällä, listoja kerätään vuoden 2016 alusta lähtien. Muuttaako tuen julkinen listaus koulutuskäyttäytymistä, jää nähtäväksi. Erikoislääkärikoulutuksen siirto vuoden 2015 alusta OKM:stä STM:än alkanee tämän vuoden aikana tuottaa koulutuksen resurssointi-, valinta- ja rahoituspäätöksiä – ovat varmasti mielenkiintoisia ja vaikuttavat erikoistujien, kouluttajien ja koulutuksen järjestäjien arkeen; toivottavasti päätökset ovat meille positiivisia!

Odotuksista ja kohokohdista huolimatta tärkeintä on kuitenkin se, että voi nauttia arkipäivän työstään, iloita sen tekemisestä ja tuloksista ja siihen liittyvästä yhteistyöstä työkavereiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa joka päivä. Sitä tunnetta toivon Meille kaikille koko vuodeksi 2016!